I disse dager sitter vel mange bukkejegere rundt omkring med et gevir eller tre. Disse vil man ta vare som gode minner fra god jakt. Her er en liten gjennomgang på hvordan jeg gjør det, før "hønnet" henges på veggen. Noen av bildene viser beverskalle, men prinsippet blir jo det samme.
Det første er å grovrense hodet med en vanlig kniv. Flå av pelsen rundt hele hodet og skjær bort det meste du kan av kjøtt. Separer underkjeven fra selve skallen.
Hvis trofèet ikke skal bedømmes med hel skalle eller du ønsker å beholde hele skallen, er neste steg å kappe den. Jeg har en egen jigg for dette, som fungerer glimrende. Man fester skallen i jiggen og skjærer med fintagget sag i et fast spor. Kuttet gjennom skallen blir dermed perfekt i de fleste tilfeller. Har man ikke slik jigg går det veldig fint å skjære med en fintagget sag. Så kan man eventuelt bruke en båndsliper e.l for å justere kuttet til slutt. Kuttet skal gå gjennom nesehulen, midt i øyehulene og mot midten av skallen bak (se gjerne siste bildet for bedre anvisning).
Hvis skallen blir liggende en stund før man kan få kokt den, er det en fordel om den oppbevares i kaldt vann. Dette forhindrer blod fra kjøttet å trekke inn i skallen. Dette kan nemlig medføre at det blir vanskeligere å få den helt hvit til slutt.
Kokingen gjøres enkelt i en liten kjele. Pass på at selve rosenstokkene ikke står under kokende vann. De kan dermed bli litt misfarget. Koketiden variere noe. Sjekk etter en drøy halvtime. Du skal bare koke inntil kjøttet begynner å slippe fra skallebeinet.
Når det gjør det, tar du skallen ut og begynner rensingen. Dette er den kjedeligste og mest tidkrevende jobben. Jeg bruker en sløv kniv, f. eks en smørkniv. Andre hendige verktøy er flattrekker, ståltråd med krok i enden, pinsett osv. Etter mye pirk begynner skallen å bli rein.
Jeg koker gjerne en runde til mot slutten. Denne gangen tilsetter jeg litt vanlige vaskepulver i vannet.
Etter en stund har du en fin skalle foran deg. Så fyller du oppvaskkummen med zalovann og vasker skallen gode med en stiv børste. Dette for å fjerne de siste fettrester.
Så er det bleiking med hydrogenperoksid som må til for å få skallen helt hvit. Dette kan kjøpes på de fleste apotek i ulike styrker. Er ikke så viktig hvilken styrke du bruker. Husk vernebriller og beskyttelse på hender ved dette arbeidet. Peroksiden er sterkt etsende. Pass også på å ikke søle dette på selve geviret.
Jeg bruker en liten pensel og toalettpapir. Pensel på "ark etter ark" inntil skallen er dekket. Dette skal så stå et døgns tid.
Nå står du forhåpentlig med en flott og hvit skalle. Nå mangler det bare å lage et treskjold å feste den på. Disse kan kjøpes i butikk, men også lages enkelt med en "rotterumpe-sag" og en fres.
Lykke til!
4 kommentarer:
Veldig nyttig og fin artikkel må jeg si! lurer på en ting ang. beverskallen..
Hva gjør du med tennene under bleking? iogmed at de fortsatt har den naturlige og fine fargen..
håper på svar!
Hejså, kender du nogle der sølger hjortehone i store mængder som 1000kg og mere. M.v.h. Az.
skrive agså til aziz.darelbida@gmail.com
Har du noen tips til hvordan jeg kan få et reinsdyrhorn hvitt? Fant et som sikkert hadde ligget ute en stund, både granske og grå flekker på.
Grønske skulle det være
Legg inn en kommentar