For English viewers

Målet med denne bloggen er å dele mine jaktopplevelser i inn- og utland. Har du noen spørsmål til meg send meg gjerne en epost: amossing@gmail.com

The purpose of this blog is to share my hunting experiences both in Norway and abroad. If you have any questions regarding my hunts, do not hesitate to drop me an email: amossing@gmail.com


Skitt jakt!
Happy hunting!

torsdag 11. februar 2010

Gaupejakta 1-5. februar

Lynx lynx, dette slue norske kattedyret er et utrolig fascinerende jaktobjekt i tillegg til et spennende dyr i seg selv. Stortinget har vedtatt norske bestandsmål, og bestemt at overskuddet av dette skal felles gjennom årlig kvotejakt. Kvota for 2010 i "vårt" område var på tre dyr, et område som omfatter Tinn, Notodden, Hjartdal, Sauherad og Bø kommuner. I tillegg en mulighet for ekstradyr.

Jeg var heldig og fikk delta med Eivind Lurås og co, dvs. "Young Guns" hele første uka. Noe mer fri hadde jeg dessverre ikke tid til å ta. Har jo en Englandtur og en seljakt i Lofoten på programmet snart..

Helga før jaktstart blei brukt til sporing. Jeg konsentrerte meg om Miland og Mælsåsen. Fant gaupespor, men stadig snøfall gjorde det vanskelig. Det er liksom slik hele gaupejakta starter. Man bruker mye tid på sporing i vanskelig terreng. Finner man ferske spor begynner det relativt møysommelige arbeidet med å "ringe inn" gaupa/gaupene. Dvs. bestemme hvor i terrenget dyret befinner seg. Dette området bør helst ikke være altfor stort. Så plasserer man ut strategiske poster rundt "ringen", før en eller flere hundeførere går inn i ringen. En av de følger gjerne "innsporet" til gaupe i et forsøk på å få den opp av dagleiet. Hundene slippes når sporet er "ferskt nok". Så kan litt av hvert skje.. Losen kan ture tett, gaupa kan dra ut langt eller den kan gå i tre/berg og gi en vakker stålos.

Jaktlaget til Eivind har gode hunder, både østsibirske laikaer og plott/redbone tilgjengelig. I tillegg har gutta fått meget god erfaring med gaupejakt generelt. Etter noen år med stusselig forsøk på egenhånd eller en liten gjeng, var det artig å lære.

Første jaktdag var mandag. Stig og meg var tidlig på plass i Busnesgrend, der ryktene gikk om ferske observasjoner. Et rådyrkadaver var også synlig bevis på gaupas jakt. Vi fant raskt ferske spor etter tre-fire dyr, og noen timer seinere hadde vi gått en lang ring utenom innsporene og "ringet" gaupa i en relativt liten ås. Eivind og kompisene hans heiv seg raskt rundt og var på pletten i løpet av en time. 16-17 poster ble satt ut på det vi trodde var strategiske plasser.Vi droppet poster i et spesielt område der snømengdene var store. For å gjøre en lang historie kort var det der gaupene gikk. I skisporene til Stig og meg... Jeger 0, gaupa 1... Mørket hadde falt på og det var på tide og gi seg og prøve igjen neste dag.

Tirsdag morgen var vi atter på jakt etter ferske spor. Olav hadde kommet fra Oslo for å bli med på jakten et par dager. Vi leita etter spor mellom Miland og Atrå da telefonen kom. Stian hadde tidligere på vinteren laget en gaupebås, som var plassert i Luråsgrenda. Den var spent opp natt til mandag. Nå hadde det var to gauper inni fella i løpet av natten. Dessverre hadde den ene fallemmen hengt seg opp, og gaupene forsvant ut.. Nå er det jo mer moro og jakte på de. Dette ga også ferske spor. Eivind og co hadde raskt ringet inn gaupa i berget over Luråsgrenda. Poster blei plassert ut og kort tid etter gikk hundeførerne inn i ringen. Plutselig var en av postene på radioen. Han kikket på en av gaupene som sto oppe på ei berghylle og gjorde seg klar til skudd. Noen sekunder seinere smalt skuddet og gaupa falt ned av hylla som en sekk. Han hadde i tillegg kameramann på posten som filmet hele sekvensen. Dette blir materiale til en film gutta jobber med. Gaupa som blei skutt var en unge og hann sådan. Kjetta forsvant ut gjennom ringen. Hun blei ganske raskt ringet inn på nytt, men hun lurte oss for andre gang og mørket kom snikende. Allikevel var det en fornøyd gjeng som kunne oppsummere dagen med ei felt gaupe. Den første som hadde blitt felt i regionen.

Her er det vakre dyret..

Onsdag blei det ikke jakt i det hele tatt. Alle mann jobbet iherdig mesteparten av dagen, men ingen ferske spor blei funnet.

Torsdag blei det sporet endel i Hovin. Jeg måtte jobbe litt men gikk med telefonen klar i tilfelle beskjeden om ringet gaupa kom. Og det gjorde den. I bilen og avgårde til Hovin. Geir og meg havnet nede ved Hovin brygge, oppe i ei bratt li. Ingenting skjedde i dette drevet. De to gaupene som det var sett spor etter hadde gått ut av ringen før jakta startet. Snøforholdene var vanskelige og man hadde nok dessverre oversett utsporet når man ringet. Denne dagen blei gaupe nr to av tre felt i regionen. Et dyr igjen på kvota.

Fredag befant jeg meg nok en gang på hjemmekontor, men med telefonen i nærheten. Beskjeden kom raskt. Gaupene fra Busnes var atter tilbake i området og så og si ferdig ringet. Jeg hadde ingen tid og miste. Sekken var pakket og lunsjen ble inntatt i bilen. Jeg tok med meg tre, fire poster langs veien mot mitt gamle jaktterreng i Rudsgrend. Som sistemann på denne postlinja havnet jeg i nærheten av der gaupene gikk på mandag. Spenningen var stor når drevet startet. Jeg hadde rotet bort ørepluggen til jaktradioen og slo den selvsagt av. Derfor fikk jeg med meg lite av det som skjedde. Jeg fikk imidlertid et par spennende tekstmeldinger underveis som tydet på at det var action.. Men så kom beskjeden om at drevet var over, uten at det var løsnet skudd. Tilbake ved bilen fikk jeg hele historien.. Og som Eivind så beskrivende sa det... "Kattastrofe".. :) Flere av postene hadde sett gaupene. To av de hadde hatt de like bak ryggen. En av postene hadde hatt en gaupe på kort hold med bredsiden til, men kunne ikke skyte på grunn av naboposten.. Utrolig at det ikke lyktes, men sånn er nå en gang jakten.

Nå var i tillegg siste dyret i regionen felt. Det var bare og håpe på ekstradyr.

Oppdatert:
Et ekstradyr gitt uka etter. Felt første dagen i Hovin av "Young Guns". Jeg hadde pga. jobb dessverre ikke tid til å bli med..

Ingen kommentarer: